0

Cart

Ako ste menadžer i vodite tim, pitanje Da li je dobro podsjećati zaposlene na njihove obaveze? vam sigurno pada na pamet.

Neki menadžeri bi odmah odgovorili NE. Svoj odgovor zasnivaju na činjenici da zaposleni treba da znaju svoje zadatke i da se ponašaju u skladu sa tim. Neki zaposleni smatraju da ih ne treba podsjećati jer to stvara dodatni pritisak i ometa njihov stil rada. Nadjite prigodni alat kako biste pratili njihove zadatke kako oni podsjećanje ne bi doživljavali kao ometanje.

Međutim, ja smatram da je podsjetnik s vremena na vrijeme koristan iz nekoliko razloga:

  • ljudi nekad prosto zaborave jer su zauzeti drugim stvarima, pa im ovaj podsjetnik dobro dođe;
  • poboljšava se komunikacija u timu i promoviše jasnoća.
  • gradi se povjerenje između nadređenih i zaposlenih jer zaposleni bolje razumiju šta se od njih očekuje pa je i veća vjerovatnoća da će ispuniti ova očekivanja;
  • služi kao feedback i pomaže zaposlenima da nauče kako da budu proaktivniji;
  • smanjuje se rizik i sprečavaju potencijalni problemi prije nego što se dogode. Zaposleni preduzimaju neophodne mjere predostrožnosti i izbjegavaju greške;

Kada podsjećamo zaposlene na njihove zadatke, moramo imati na umu da se to može vidjeti i kao kritika. Da bi se to izbjeglo, menadžeri treba da komuniciraju jasno, da imaju pozitivan pristup i budu stalno usmjereni na budućnost. Na kraju, proslavite uspjeh svojih zaposlenih – podsjetite ih koliko su dobri.

Podsjećanje zaposlenih na neke obaveze s vremena na vrijeme može biti prikladan metod usmjeren na prevenciju, razvoj i bolju budućnost kako zaposlenih tako i poslodavaca.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.