Skip to main content

Pojmovi mentoring i koučing često se upotrebljavaju naizmjenično, što dosta klijenata dovodi u zabludu. Iako je poenta slična, a to je – podrška nečijeg razvoja, koučing i mentoring su u praksi veoma različite discipline. Mentoring podrazumijeva dugoročnu vezu koja je fokusirana na podržavanje rasta i razvoja klijenta. Mentor postaje „izvor“ mudrosti, podučavanja i podrške. I mentoring i koučing pružaju dragocijenu razvojnu podršku. Mentoring nudi smjernice za dugoročni razvoj, a koučing pomaže u što bržem postizanju rezultata.

Mnogi ljudi svoj profesionalni rast pripisuju pomoći strpljivog mentora, koji ih je izazvao da razmišljaju drugačije i da sagledavaju prepreke iz drugih perspektiva. Mnoge organizacije prepoznaju snagu efikasnog mentoringa i osnovale su programe koji pomažu mlađim profesionalcima da prepoznaju i steknu podršku iskusnijeg stručnjaka u ovom formatu.

Možda se pitate, šta to mentor može učiniti za mene?

Mentor:

  • ima dugoročan pogled na Vaš profesionalni razvoj;
  • pomaže Vam da stignete do odredišta, iako vam ne daje kartu do tamo;
  • nudi konstanto ohrabrenje, i kroz detaljne korake Vas navodi da vi dođete do rješenja.

Da bi ste imali uspješan odnos sa mentorom, ne ustručavajte se da pitate za savjet ili kritiku, otvoreno i iskreno razgovarajte i unaprijed odredite neke početne ciljeve.

Ukoliko se na sastanku obavežete da ćete preuzeti određene korake, tako i uradite.
Najbitnije je da budete pristupačni i otvoreni da bi ste mogli da čujete i razumijete povratne informacije od mentora, bez obzira da li su pozitivne ili ne.