Skip to main content

Nekad nam je svima potrebno da samo zatvorimo oči. Samo toliko. Postoji čitav svijet iza zatvorenih očiju.

Zašto je nekim ljudima to toliko teško? Zašto im to uspijeva samo dok spavaju ili drijemaju. Zašto u ostalim slučajevima to ide jako teško? Više je razloga za to.

Kod nekih je u pitanju nelagoda ili nedostatak povjerenja, a kod drugih strah. U pojedinim situacijama to može biti i nelagodnost zbog prostora ili ljudi kojima su okruženi.

Kako prevazići to i zašto? Koji su benefiti?

Postoje vježbe kod kojih je poželjno zatvoriti oči. To nam pomaže da spoznamo cijeli jedan svijet – da osjetimo moć unutrašnjeg vida. Ono što je interesantno jeste što u jednom trenutku može biti puno slika u tom prostoru, puno briga, obaveza, ljudi, raznoraznih stvari.

Oni koji uspiju da zatvore oči i koncentrišu se, uz fokus na disanje i vrlo često pomjerenje ruku na određene djelove tijela, vide budućnost, vide sebe u određenoj tački.

Vizuelna ometanja se smanjuju, a mi smo više usredsredsređeni na unutrašnje senzacije i poruke koje nam tijelo šalje. Ta povećana senzorna svijest može produbiti našu vezu sa tijelom. O samoj introspekciji da i ne govorim. Fokus nam je na suptilne nijanse emocija.

Sve ovo može stvoriti dobro okruženje za produbljivanje veze između uma i tijela.

Somatski koučing prava je prilika za vježbe ovog tipa, a svi ovi benefiti se množe kako postaju dio naše svakodnevice.

Zaključak je jasan – čim počnemo da slušamo svoje tijelo više, benefiti vrlo brzo dolaze i vidljivi su u svim oblastima života.