Skip to main content

Danas svjedočimo obećavajućim počecima velikih projekata koji brzo izgube taj početni zamah. Kao somatski i leadership kouč, volim da istražujem složenost timske dinamike i uobičajene zamke koje ometaju uspješan završetak zadataka.

Hajde da sagledamo probleme i moguća rješenja:

Problem: Nedostatak povezanosti 

Jedan od učestalijih problema je potreba za boljim razumijevanjem među članovima tima. Iako je tačno da ponekad dolazi do nesporazuma, postoje slučajevi u kojima se članovi tima savršeno dobro razumiju, ali im je izazov da se povežu sa suštinom zadatka koji je pred njima.

Rješenje: Jasna komunikacija 

Razgovarajte otvoreno. Uvjerite se da svi razumiju zadatak. Komunikacija je ključna i to je prvi korak ka nesmetanom radu.

Problem: Tišina nakon obećanja

Mnogi članovi tima se obavezuju da će dostaviti rezultate do određenog datuma, ali upadaju u zamku tišine, nadajući se čudu.

Rješenje: Aktivno angažovanje 

Ne čekajte čuda; učinite ih. Ostanite angažovani, dijelite napredak i tražite pomoć kada je to potrebno. Tišina neće obaviti posao.

Problem: Ideja u izobilju, nema akcije 

Neki članovi tima mogu biti puni ideja i kreativnosti, ali izazov leži u pretvaranju ovih koncepata u opipljive rezultate.

Rješenje: Implementacija ideja 

Nemojte samo sanjati; djelujte. „Razbijte“ velike ideje na izvodljive korake. Shvatite šta vam je potrebno i ostvarite to.

Problem: Prebacivanje odgovornosti 

Uprkos jasno podijeljenim zadacima, neki članovi tima neobjašnjivo prebacuju lopticu drugima. Što je više ljudi u timu, krug postaje veći.

Rješenje: Timska saradnja 

Razumijevanje gdje dolazi do problema može otkriti osnovne izazove i podstaći okruženje za saradnju.

Da sumiram – sve se svodi na razgovor, angažovanje i pretvaranje ideja u djela.

Savjet za lidere: Postavite pravi balans. Vodite, ali dozvolite timu da preuzme kontrolu. Ohrabrite ih da preuzmu odgovornost za svoje zadatke.

Savjet za zaposlene: Ne čekajte direktive; aktivno doprinosite i preuzmite odgovornost. Ispunite ono što obećavate (ili ne obećavajte uopšte)