Skip to main content

Izgradnja povjerenja i osnaživanje zaposlenih su važni koncepti koji doprinose harmonizovanim odnosima i efektivnom liderstvu, što rezultira uspješnom saradnjom. Mora biti obostrano da bi funkcionisalo.

I lideri i zaposleni igraju važnu ulogu u uspostavljanju i održavanju povjerenja i osnaživanja na radnom mjestu. Da pojednostavim:

  • Lideri mogu da podstiču povjerenje tako što će biti transparentni, cijeniti i podržavati.
  • Zaposleni mogu da doprinesu tako što će biti pouzdani, odgovorni, proaktivni i da se stalno usavršavaju.

U ovom kontekstu, ranjivost je takođe od suštinskog značaja za izgradnju povjerenja i osnaživanje i lidera i zaposlenih. Ranjivost se odnosi na spremnost da budete otvoreni, iskreni i autentični, čak i kada dijelite svoje strahove, greške ili neizvjesnosti.

Što se lidera tiče, njihova ranjivosti može stvoriti siguran prostor za zaposlene da izraze svoje brige, daju feedback i osjećaju se povezanije. Kada lideri pokažu ranjivost, oni pokazuju da vjeruju svojim članovima tima i da su spremni da budu transparentni u pogledu sopstvenih izazova i nesavršenosti.

Slično tome, zaposleni takođe mogu imati koristi od prihvatanja ranjivosti. Ranjivost omogućava iskrene razgovore u kojima zaposleni mogu da traže podršku, daju predloge i doprinesu procesima donošenja odluka.

Kada obje strane daju prioritet izgradnji povjerenja i osnaživanju, one stvaraju pozitivno radno okruženje koje vodi jačim odnosima i organizacionom uspjehu.

Kao leadership kouč, mogu reći da su se individualne koučing sesije sa liderima pokazale kao uspješne u pružanju podrške u izgradnji jačih odnosa i stvaranju situacija ispunjenih povjerenjem.

Ako se borite sa ovom situacijom i mislite da vas koučing može podržati u procesu osnaživanja, pogledajte slobodne termine na mom Calendly-ju.