Skip to main content

Živimo u veoma dinamičnom poslovnom okruženju. To ima svojih prednosti, ali i svojih nedostataka. Ono je stvorilo dvadesetčetvoročasovnu dostupnost koju mnogi ljudi mogu zloupotrijebiti.

Iako izraz fleksibilno radno vrijeme zvuči lijepo, ono znači da nema preciznog radnog vremena. Naravno, raditi ono što se voli vodi do čistog uživanja. Međutim, ponekad dajemo sve od sebe i ulažemo ogromne količine energije i vremena, ali zauzvrat ne dobijemo ono što zaslužujemo. Drugi to jednostavno ne vide ili uzimaju zdravo za gotovo. Ovo može dovesti do razočaranja.

Da bismo se zaštitili, moramo postaviti granice. One su neophodne iz nekoliko razloga:

  1. Zaštita od iskorištavanja: Biti ljubazan i dostupan ne znači da drugi uvijek mogu zahtijevati sve više i više.
  2. Smanjenje razočaranja i sagorijevanja (burnout): Postavljanje jasnih granica može stvoriti zdravi balans između posla i privatnog života i zaštititi naše mentalno zdravlje. Ne bi trebalo da budete dostupni svima sve vrijeme.
  3. Naučite da kažete NE stvarima i ljudima sa kojima se osjećate neprijatno: Studija koju je sproveo Harvard Business Review otkrila je da su stres na radnom mjestu, i sagorijevanje glavni faktori gubitka produktivnosti. Tu kouč može biti od velike pomoći. ?
  4. Pokažite ljudima značaj vašeg vremena i posla: Ovo jača samopouzdanje i podsjeća vas na značaj onoga što radite. Uvijek imajte na umu svoje vrijednosti.
  5. Nađite vremena za druge aktivnosti: Divno je što volite ono što radite, ali postoji mnogo drugih stvari koje treba otkriti. Odvojite malo vremena za to.

Jelena Vuletic, ACC…