Skip to main content

U nedjelju ujutru, dok sam razmišljala šta da stavim kao naslov ovog posta, stigao mi je podsjetnik od Fejsbuka na prošli oktobar – ovaj citat i moju posjetu Konji, gradu u kome je Rumi proveo većinu svog života i gdje je sahranjen. Ovo je pravi primjer sinhronosti.

Da li ste ikada čuli za Abilenski paradoks?

U pitanju je ideja koju je predstavio stručnjak za menadžment Džeri B. Harvi.

Priča ide ovako:

Jednog vrelog ljetnjeg popodneva porodica igra domine na tremu kad svekar predloži odlazak u Abilen na večeru, 53 milje odatle.

Svi se slažu, iako niko ne misli da je to dobra ideja. Slažu se jer misle da svi ostali žele da idu, pa ne bi htjeli da uznemire grupu.

Vruće je, vožnja do Abilena je duga, a hrana užasna. Nekoliko sati kasnije, vraćaju se kući, iscrpljeni.

Neko reče: “Bilo je ovo sjajno putovanje, zar ne?” ali svekrva priznaje da je željela da ostane kod kuće. Svi se slažu. Gledaju se i shvataju da zapravo niko nije želio da ide.

Ovakve situacije su veoma česte među članovima porodice i prijateljima. Međutim, to se dešava i u poslovnom okruženju.

Prije svega, normalno je imati različita mišljenja kada ste dio tima, ali lideri su ti koji treba da njeguju kulturu otvorenosti dozvoljavajući ljudima da slobodno izraze svoje stavove.

Svaki tim je sastavljen od pojedinaca sa različitim karakterima, idejama i vjerovanjima. Zaposleni koji otvoreno govore sa namjerom da pronađu rješenje mogu značajno doprinijeti rastu tima i kompanije.

Zašto to onda nije slučaj u većini kompanija?

Nažalost, uprkos dobroj namjeri članova tima kada iznose svoja mišljenja o pronalaženju rješenja, neki lideri ne žele da to uzmu u obzir. Ponekad to shvataju previše lično, kao da je njihovo mišljenje jedino važno.

Zbog toga članovi tima vrlo brzo prestaju da iznose svoja gledišta, nerado ulaze u rasprave i na kraju se svaka odluka donosi jednoglasno. Počinju da se slažu sa liderom, a ovaj lažni konsenzus ne vodi nikuda.

Naravno, postoje situacije u kojima lider brzo i samostalno mora da donosi odluke u ime tima, ali to nije uvijek slučaj.

Prihvatajući različite tačke gledišta i razmatrajući različite ideje u pronalaženju rješenja, svi su na dobitku.

Savjeti za lidere:

  • Poštujte razlike – možete naučiti više nego što mislite;
  • Okružite se ljudima koji mogu da vam daju nove uvide, a ne da budu vojnici;
  • Promovišite kulturu dijaloga.

Jelena Vuletić, ACC ..