Skip to main content

Na samom početku željela bih da se zahvalim svima, koji su mi ukazali povjerenje i hrabno krenuli na put u nepoznato sa učešćem u prvom grupnom somatskom koučing programu “Liderstvo. Sada i ovdje.”

Za mene kao leadership i somatskog kouča bilo je nevjerovatno iskustvo, pa mi, iako je program bio u subotu, utisci još uvijek nadolaze.

S obzirom da je u pitanju novi pristup liderstvu, to je i zahtijevalo objašnjenje različitih naučnih modela, poput polivagalne teorije, na kojima se bazira somatika. Praktični dio sam možda trebala najaviti kao “Očekujte neočekivano” jer vježbe koje su radili, većina učesnika uopšte nije očekivala. I tu je sva čar. Odmah su na licu mjesta mogli da vide, osjete i iskuse šta je somatika i na šta da obrate pažnju u vođenju sebe, a i drugih. Za neke je to bio i lijepi izlazak iz zone komfora.

Bilo je tu smijeha, dobrog raspoloženja, razmjena uvida. Ipak, rečenice koje su se ponavljale i koje su na mene ostavile najjači utisak bile su “Ovo mi je baš trebalo.” i  “Ovo će mi baš koristiti”.

Iako su elementi somatike vrlo kompleksni i zahtijevaju vrijeme, dala sam sve od sebe da svoja znanja podijelim na što jednostavniji i prijemčiviji način. Stvoren je sigurni i podržavajući prostor u kojem se učesnici i učili jedni od drugih.

U narednim danima podijeliću sa Vama i utiske samih polaznika, kako bi “čuli” i njihovu stranu priče.

Radujem se ponovnom druženju u septembru. Nova grupa, nova energija i sticanje novih znanja.