Skip to main content

U svijetu rokova, izazova, stalnih zahtjeva, kao i ljudi i ambijenata kojima smo okruženi, lako je previdjeti moćan jezik kojim naša tijela komuniciraju. Svjedočila sam transformativnom uticaju somatske mudrosti – poruka koje nam naša tijela šalju. Evo nekih od njih:

  • Odmorite se kada vam tijelo to poruči

Jedan od glavnih aspekata somatske mudrosti je prepoznavanje kada se treba odmoriti. U kulturi koja često slavi ubrzan način života, naša tijela mogu tiho šaputati, ili ponekad čak i vrištati, da nam je hitno potreban odmor. Ignorisanje ovih signala može dovesti do burnout-a i smanjenja performansi.

Savjet: Postavite odmor kao prioritet. To je ulaganje u dugoročnu produktivnost i blagostanje.

  • Stres i disanje

Stres je neizbježan dio života, posebno u liderstvu. Međutim, naša tijela imaju alat za upravljanje stresom – naše disanje. Plitko disanje, tipičan odgovor na stres, ograničava protok kiseonika do mozga i tijela. Pogledajte i pratite koliko često se to dešava tokom nedelje.

Savjet: Vježbajte duboko disanje, aktivirajući tijelo da se opusti. Integrišite ovu praksu  u suočavanju sa izazovima i vidjećete da se mudre odluke mogu donijeti čak i pod velikim pritiskom.

  • Važnost stava i držanja

Naš govor tijela komunicira ne samo sa drugima već i sa nama samima. Određeno držanje može ukazivati na nedostatak samopouzdanja ili na iscrpljenost, dok otvoreno i čvrsto držanje prenosi snagu i stabilnost.

Savjet: Budite svjesni svog držanja. Izaberite stav koji je u skladu sa porukom koju želite da prenesete – sebi i drugima. Pravilno držanje oslobađa samopouzdanje i pozitivno utiče na naš način razmišljanja.

Somatska mudrost nije samo prepoznavanje poruka koje naša tijela šalju, već i reagovanje na njih.

Slušajte svoje tijelo – ono može biti najpametniji vodič koji imate na vašem putu liderstva, ali oprostite sebi ako to ne uspijete.

Ponekad se dovedemo u stanje iz kojeg ne možemo brzo da izađemo, ali i to služi kao poruka – poruka koje navike ili koje ljude da promijenimo. To može biti težak zadatak jer brzo zaboravljamo ono što smo sami sebi obećali, a to je da tražimo podršku. Podrška i pažnja su neprocjenjive.

Slušajmo svoja tijela i što je najvažnije – budimo nježniji prema sebi!