Skip to main content

Svi smo nekada koristili izgovore, i često nas sprečavaju da dostignemo svoj puni potencijal.

Odlaganje obaveza, o čemu sam pisala prošle nedjelje, čest je izgovor. “Uradiću to kasnije” fraza je koju često čujemo i možda je čak i koristimo. Šta je rješenje? Razbijanje zadataka na manje i postavljanje rokova. Probajte i svjedočićete promjeni u svojoj produktivnosti.

Koji su drugi razlozi za davanje izgovora? Osim odlaganja obaveza, imamo:

Nedostatak vremena – “Nemam dovoljno vremena” je jedan od najčešćih izgovora. Ipak, svi imamo istih 24 sata dnevno. Prava razlika leži u tome čemu dajemo prioritet i kako upravljamo vremenom. Rješenje? Počnite postavljanjem jasnih ciljeva i obezbijedite vrijeme za ono što je zaista značajno.

Strah od neuspjeha – Izgovori često potiču od straha od neuspjeha ili straha od nepoznatog. Rješenje je promjena načina razmišljanja sa “Možda ne uspijem” na “Naučiću”. Prihvatite neuspjeh kao stepenik ka uspjehu.

Nedostatak znanja – “Ne znam kako” je izgovor koji nas može slediti. Rješenje? Odlučite se za učenje, postavljajte pitanja i tražite savjete. U današnjem svijetu, znanje je na dohvat ruke; iskoristite dostupne resurse kako biste stekli potrebne vještine.

Perfekcionizam – Perfekcionizam često koči napredak. Lijek? Počnite, pravite greške, učite iz njih i neprestano se unapređujte.

U našem ličnom i profesionalnom životu, izgovori mogu biti ograničavajući faktori koji ometaju naš rast. Izgovori često maskiraju dublje probleme kao što su strah, sumnja u sebe ili nedostatak jasnoće.

Međutim, svaki izvanredan uspjeh nekada je bio ideja, svako uspješno putovanje počelo je jednim korakom, a svaki izvanredan život započeo je rješavanjem izgovora.