Skip to main content

Tokom života često smo opterećeni odgovornostima, obavezama i onim poznatim rutinama koje dolaze sa odraslim dobom. Ponekad smo neodlučni, pa čak i nevoljni da istražujemo nove teritorije, plašeći se osude drugih ili potencijalne neprijatnosti zbog nepoznatih iskustava.

Ipak, kako vrijeme ide, bitno je da se podsjetimo osobina koje mnogi mladi ljudi imaju a to su – otvorenost, radoznalost i sposobnost da se prihvate nova iskustva.

U društvu mladih otkrivamo da oni prvi kažu „da“ plesu, upuštaju se u naizgled luckaste aktivnosti i uče bez straha.

Ovaj tekst je podsjetnik da otvorenost za nova iskustva, prihvatanje promjena i smjelost da naučite potpuno nove stvari (često izvan zone komfora) nije isključivo za određenu starosnu grupu.

Strah od toga da budemo shvaćeni kao djetinjasti može da nas sputa. Hajde da izazovemo ove barijere i dozvolimo sebi da budemo otvoreni. Na ovaj način mi:

  • stimulišemo kreativnost
  • podstičemo lični rast
  • i ostajemo povezani sa svijetom oko nas.

Dakle, sljedeći put kada budete imali priliku da kažete „da“ plesu, uradite to sa entuzijazmom. Kažite „da“ sebi. Budite slobodni sa ljudima čak i ako ih ne poznajete lično – može to biti veoma zabavno. Radionice i treninzi mogu biti odlična prilika da upoznate nove ljude, učite od njih i što je najvažnije – naučite da se opustite. Nemojte više govoriti „To ne ide uz mene i moje godine“.

Sljedeći put kada budete imali priliku da se uključite u neku zabavnu aktivnost, pridružite se bez oklijevanja. Pronađite radost u malim stvarima – ona nam je svima potrebna.