Skip to main content

“Pravim toliko početaka da nikad neće biti kraja.”

Luiza Mej Alkot

Započinjanje novih poduhvata, bilo ličnih ili profesionalnih, je kao otvaranje vrata beskrajnim mogućnostima. Kao somatski i leadership kouč, svjedočila sam transformativnoj moći novih početaka. I to ne samo svojih.

  • Efekat novih početaka

Samo jedan novi poduhvat može pokrenuti lančanu reakciju mogućnosti i inicijativa. Na mom putovanju, ono što je počelo kao korak u koučingu razvilo se u mnoge programe. Ove inicijative postale su polazna tačka za mnoge pojedince koji su započinjali svoju karijeru, te sam ja zbog svega toga veoma srećna.

  • Lansiranje pozitivnih promjena

Novi projekti nisu se odnosili samo na lični rast; oni su postali pista za lansiranje i za ostale. Student Business HUB postao je prostor za mlade lidere, Koučing kompetence za menadžere (powered by somatic) pružile su liderima vještine kako da podrže svoje timove, a Liderka promjene je osnažio žene kako da vode autentično. Svaki projekat je imao svoj početak, ali su zajedno postali snaga pozitivnih promjena. A neki od njih, kao što su MentorMind to Leadership i Akademija somatskog liderstva, uskoro počinju.

  • Prolazak kroz sumnje i pitanja

Nesumnjivo, početak nečeg novog dolazi sa sumnjom, samorefleksijom i pitanjima – slično odlučivanju o tome da li da se uzme kredit. To je kao da stojite na raskrsnici, uzimajući u obzir neizvjesnosti i mogućnosti. Baš kao što biste razmotrili prednosti i nedostatke prije velike finansijske odluke, tako i početak novog putovanja podrazumijeva sličan proces razmišljanja. Ali upravo ovakav pristup služi da pronađemo potencijal za rast i promjene.

  • Hrabrost, istrajnost, povjerenje

Ono što izdvaja uspješne nove početke je predivni trio: hrabrost, istrajnost i povjerenje. Imati hrabrosti da se preduzme prvi korak, istrajnost u suočavanju sa izazovima i povjerenje u proces, ključni su elementi koji mogu da pretvore novi početak u nešto izuzetno.

Bez obzira da li ste profesionalac, budući lider ili neko ko tek počinje svoje putovanje, zapamtite da jedan korak može dovesti do mnogih pozitivnih promjena. Zato, hajde da inspirišemo i podržimo jedni druge u pretvaranju svakog novog početka u odskočnu dasku za nešto veliko.

Na kraju krajeva, magija transformacije počinje tim hrabrim prvim korakom.