Skip to main content

Danas se ljudi vrlo često žale da nemaju dovoljno vremena. Međutim, često nije stvar u nedostatku vremena, već u određivanju prioriteta. Kod lidera je ovaj izazov još izraženiji. Efikasno liderstvo ne podrazumijeva biti stalno zauzet, već mudro upravljati vremenom i prioritetima i iskazati poštovanja prema svom timu.

  • Određivanje prioriteta – Za lidere je ključno da identifikuju šta je zaista važno i da se usredsrijede na te zadatke. Ovo ne znači žuriti da se završi sve što je na listi obaveza. To znači da napravite korak unazad, procijenite značaj svakog zadatka i shodno tome opredijelite svoje vrijeme.
  • Slušanje sa poštovanjem – U liderstvu, pronalaženje vremena da saslušate svoj tim je ključni aspekt iskazivanja poštovanja. Omogućavanje članovima tima da izraze svoje mišljenje bez osjećaja žurbe, ne samo da podstiče pozitivno radno okruženje već i unapređuje međusobno poštovanje. Na ovaj način pokazujete da cijenite doprinos tima, što zauzvrat podstiče poštovanje prema vama ne samo kao lideru, već i kao osobi.
  • Vodite mirno i jasno – Lider treba da bude izvor smirenosti i jasnoće, posebno kada je suočen sa puno zadataka. Umjesto da naređuju, lideri treba da jasno objasne zadatke i daju precizna uputstva. Ovaj pristup pomaže timu da razumije odgovornosti i da se osjeća podržano, a ne pod pritiskom.
  • Poštovanje treba zavrijediti, a ne tražiti – Jedna uobičajena zabluda među nekim liderima je da poštovanje dolazi automatski sa pozicijom moći. Međutim, istinsko poštovanje se zavrijeđuje kroz karakter i postupke. Biti lider znači demonstrirati kvalitete kao što su integritet, empatija i poniznost.