Skip to main content

Na početku smo 2023. godine i nadam se da ste je započeli najbolje moguće.

Ljudi na različite načine provode slobodne dane i pune baterije. Ja sam sebi dozvolila da se opustim i našla vremena da pogledam svih šest epizoda Netfliks dokumentarnog serijala Hari i Megan.

Zašto je ova priča bila interesantna milionima?

Po mom mišljenju, mnogo je razloga za to. Jedan od glavnih je – kako i zašto je savremena bajka prestala to da bude. Koji su uzroci, a koje posljedice?

Iako je ovo serijal o kraljevskoj porodici i naizgled dalek od stvarnosti običnih ljudi, mnogi su se mogli pronaći u određenim situacijama.

Ono što je mene podstaklo na razmišljanje je sličnost sa poslovnim svijetom.

Postoje donosioci odluka, postoje oni drugi koji bespogovorno slijede, i postoje oni koji žele promjene. Naravno, iza svega toga je uticaj. Ako se ne koristi mudro, može uzdrmati živote ljudi.

Uticaj treba koristiti za podizanje svijesti o važnim pitanjima, ohrabrivanje i inspirisanje drugih. U eri društvenih mreža, taj aspekt je postao manje relevantan, a fokus se prebacio na novac.

Zaista vjerujem da svaka osoba može da napravi razliku. Ipak, glas onih koji imaju mnogo pratilaca i veliku publiku čuje se mnogo dalje i upravo zbog toga je njihova odgovornost veća. Od izuzetne je važnosti zalagati se za pravi cilj i dijeliti osnovne i prave vrijednosti uprkos svim izazovima i preprekama.

Bila bih srećna da ove godine vidimo kako oni koji imaju ogroman uticaj isti koriste za opšte dobro. Neka ova godina bude bolja od prethodne i neka nam svima donese nešto bolje.

Savjeti:

  • Koristite svoj uticaj kako bi objasnili i podučili druge;
  • Usmjerite svoj uticaj na stvari koje su važne;
  • Nikad ne odustajte!

Jelena Vuletic, ACC..