0

Cart

Inspirisana jednim od posljednjih komentara na svom LinkedIn postu, odlučila sam da pišem o metaforama i njihovom značaju u našem svakodnevnom životu.

Uzmimo kao primjer put do uspjeha. Odlična metafora, zar ne?

Ima raznih puteva, ali kojim biste krenuli?

Autoput je očigledno najbrži. Međutim, ne možete u potpunosti uživati u pogledu i pejzažu. Nemate vremena za gledanje desno ili lijevo. Vaš fokus je na tome kako da stignete do željene destinacije što je brže moguće.

Postoje, s druge strane, sporiji putevi, oni puni krivina i opasnih tačaka. Ipak, možete uživati u prirodi, imate mogućnost da stanete kad god poželite i iskoristite trenutak.

Dakle, kojim putem krenuti?

Zavisi. Na vama je. Ponekad je dobro izabrati intuitivno, a ne racionalno. Slušajte svoj osjećaj. Ljudi često idu istim i poznatim putevima i to onda postane navika. Ako ne pokušate da promijenite nešto, kako ćete znati šta vam najviše odgovara?

Uživam u mnogim stvarima na ovom koučing putovanju, pa sam tako i otkrila somatski koučing kao nešto novo i osvježavajuće. Pokazao mi je koliko je važno ne samo živjeti nego i ispuniti život. Ovaj koučing orijentisan na tijelo je nešto čemu morate dati šansu.

Na primjer, imala sam divni trening sa grupom menadžera. Sve je bilo obogaćeno elementima somatike, a kada sam ih pitala za feedback, odmah se pojavio odgovor – „Nevjerovatno putovanje“. Bio je to slogan sa majice jedne od učesnica. Svi su to prihvatili i na licu mjesta vidjeli moć metafore. Sati i sati treninga sumirani su u samo dvije riječi.

 Jelena Vuletić, ACC..

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.