Skip to main content

Konflikt se može definisati kao neslaganje, sukob ili borba koja se javlja kada pojedinci ili grupe imaju suprotstavljene interese, ciljeve, vrijednosti ili perspektive.

Postoje razni primjeri iz poslovnog okruženja, a većina je usko vezana za mikromenadžment, temu o kojoj sam pisala prošlog utorka.

Da li je moguće izmjeriti konflikte?

Da, jeste. Intenzitet konflikta može varirati od blagih nesuglasica, „tihih“ pa sve do konfrontacija pod visokim pritiskom.

Kako ih riješiti?

Ovo je veoma složeno pitanje koje zahtijeva dublju analizu i strategije. Blage nesuglasice se mogu riješiti neformalnim razgovorima, dok je za „tihe“ i konflikte visokog intenziteta potrebno više rada, a ponekad i posredovanje i pomoć kouča.

Najbolji scenario je da odmah iskažete svoje mišljenje i riješite problem kada se dogode prve nesuglasice, bilo sa kolegom ili nadređenim. Ne gurajte stvari pod tepih. Time što ste progovorili o tome, izbjegavate nesporazume i sprečavate buduće konflikte.

Druga tehnika je da se stavite u cipele druge osobe. Na taj način iskazujete empatiju, gradite veze i stvarate kulturu poštovanja i uvažavanja.

U slučaju konflikta tokom timskog sastanka, idealno bi bilo da bar jedna osoba sa regulisanim nervnim sistemom ublaži situaciju. Nažalost, to nije uvijek slučaj jer smo stalno pod velikim pritiskom.

Dobra stvar kada konflikti postanu preveliki za rješavanje je ta da kouč može da „uskoči“ i pomogne. Kouč je ovdje posrednik i fasilitator, na neutralnoj strani, smirujući atmosferu i vraćajući balans.

Somatski koučing je koristan jer konflikte često pokreću jake emocije. Pomaganje pojedincima da postanu svjesni svojih emocija, razumijevanje njihovih uzroka i učenje pravih tehnika može učiniti da konflikti postanu stvar prošlosti.

U stresnom poslovnom okruženju, razvijanje svijesti o tijelu, smirivanje nervnog sistema, obraćanje pažnje na neverbalne znakove i ton glasa te stvaranje prostora ispunjenog sigurnošću može biti spasonosno.