Skip to main content

Postoji dosta obuka i radionica u vezi sa liderstvom. Mnoge su veoma korisne, ali somatski koučing u liderstvu je nešto potpuno novo, posebno u ovom regionu. Elemente somatike sam, uz dozvolu klijenta, inkorporirala u svoje redovne koučing sesije, a rezultati su odmah vidljivi i izvanredni.

Glavno pitanje je: „Kakav je odnos između tijela i liderstva?“

Neuronauka kaže da naša inteligencija nije samo u mozgu već i u tijelu u cjelini.

Fizički osjećaji, gestikulacija, držanje i cjelokupno somatsko prisustvo igraju važnu ulogu u tome kako ljudi vode, komuniciraju i sarađuju sa drugima.

Naša tijela sadrže vrijedne informacije, emocije i mudrost koji utiču na naše donošenje odluka i efikasnost liderstva.

Postoje mnoge tehnike, kao što su vježbe disanja, mindfulness-a, skeniranje tijela i uzemljenje, za razvoj veće prisutnosti, emocionalne inteligencije i autentične komunikacije. Somatske prakse mogu podržati lidere u razvoju otjelotvorenog liderskog prisustva koje karakteriše samopouzdanje, autentičnost i sposobnost da inspirišu druge.

Somatski pristup u liderstvu prepoznaje da naša tijela nisu odvojena od naših uloga lidera, već su suštinska sredstva za razumijevanje nas samih.

Mogla bih nadugačko da pišem o koučingu orijentisanom na tijelo, osjećaju, orjentaciji, intuiciji i sl., ali želim da vam pokažem kako to funkcioniše u praksi.

Ako želite da naučite nove i efikasne načine kako da:

  • bolje vodite
  • se nosite sa pritiskom
  • efikasnije komunicirate
  • izgradite jači tim
  • napredujete brže

onda je Somatski koučing za lidere/ke pravi program za vas. Upišite 17. jun u svoj kalendar.