Skip to main content

Koliko ste često percipirali autoritativnu osobu kao arogantnu, umišljenu ili grubu? S druge strane, koliko toplo i nježno bi vam djelovale osobe bez autoriteta, kod kojih “sve može“? Šta se desi kada upoznate nekoga ko je pun nježnosti i topline ali i autoriteta i besprekornog poštovanja prema sebi? Tada se zapitamo koliko je to moćna kombinacija i kako mi sami možemo doći do nje.

Kako do autoriteta i nježnosti?

• Koristite empatiju i „omekšivače“ u razgovoru
Kad biramo riječi koje koristimo i empatijom prilazimo sagovorniku, tek tada možemo očekivati da nas osoba zaista čuje, jer se ne osjeća ugroženo i napadnuto, već sigurno i shvaćeno. Samo u takvom prostoru možete usmjeravati osobu na rast, reći joj neprijatnu istinu ili prosto ukazati na grešku. Znajte da se tada svaka pohvala mnogo više cijeni i čuje.

• Koučing kao siguran alat
U situacijama u kojima i sami znate da je osoba napravila grešku, ne birajte uvijek da joj na istu samo ukažete. Osigurajte da je osoba neće ponoviti tako što će kroz Vaša pitanja sama dobiti uvid u svoju grešku, naći način kako da je ispravi ali i put kako da je više ne ponovi.

• Strpljenje
Odvojite vrijeme za iznošenje vašeg mišljenja i činjenica kako bi osoba prekoputa uvidjela temelje vašeg stanovišta ali i samopouzdanja. Time ćete dobiti njeno povjerenje i poštovanje.

• Ton glasa
Nije samo bitno da povedete računa da li govorite tiho ili glasno, već kada govorite i kako govorite. Dakle, nekada je potrebno da se služite tonom prijatelja koji je topao i otvoren, nekada ratnika koji iziskuje naredbu, nekada čarobnjaka koji informiše ili mudraca koji nadahnjuje, a možete koristiti i više od jednog tona u istoj komunikaciji.

• Odabir pravog kanala komunikacije
Svjesni smo da svaka osoba prihvata riječi na drugačiji način, zbog čega je potrebno prilagoditi kanal komunikacije tipu ličnosti s kojim razgovaramo. Procijenite koji je kanal najbolji za vašeg sagovornika: emotivni, upitni, podržavajući ili direktivni. Takođe, da li ćete razgovarati uživo, putem telefonskog poziva, poruke, Zoom-a ili čak e-maila.

• Personalizacija
Ne postoji univerzalni način komunikacije koji odgovara svima. Zato kroz rad na sebi i praksu možemo vremenom doći do tačke u kojoj lako kombinujemo alate koje posjedujemo i time omogućavamo efikasnu komunikaciju koja je ispunjena toplinom i sigurnošću.

Da li ste primijetili koliko u ovim redovima ima autoriteta ili je postao krajnje neprepoznatljiv zbog topline kojom se gradio? Autoritet nije strah zato je onaj izgrađen sa toplinom vječni monopol na tržištu.