0

Cart

Plovidba Bokom. Taj divan početak konferencije kada je more stvorilo uspomene. Naše umrežavanje je započelo ovdje. Naša plovidba se nastavila dan kasnije…
Bilo je zadovoljstvo povezati se sa toliko inspirativnih žena, što nam je i bio cilj, podijeliti iskustva i ideje i rasti zajedno. Ova vožnja katamaranom pružila je priliku za povezivanjem žena u zabavnom i opuštenom okruženju.

Zahvaljujemo se našim sponzorima @onedaychartermne koji su dali doprinos da prvi konferencijski dan izgleda upravo ovako!

Naša plovidba nastavila se drugog konferencijskog dana, započet prelijepim glasom talentovane @martinavrbosofficial koji je obilježio ton inspirativnog dana.

Po dolasku učesnice je dočekao osvježavajući miris citrusa, koji je unio uzbuđenje i iščekivanje u vazduhu. Ovaj mali trik neuromarketinga osmislili smo da nas se duže sjećaju naši gosti.

Emocija je nastavila da se razvija dok su organizatorke konferencije @jelena.vuletic33 i @sanya.milo držale snažan govor, rasplamsavajući strast i senzacije u svakoj od učesnica. Riječi koje su drinule srca i umove, stvarajući osjećaj poletnosti i spremnosti da se iskoristi dan koji je bio pred nama.

Potom je uslijedila prva panel diskusija “Regionalna poslovna scena: Kuda plovi ovaj brod? Šanse i prilike za razvoj biznisa, izazovi tržišta, smjerovi i akcije? koju je moderirao urednik sa @rtcg_me .
Panelistkinje Dr Nina Drakić, predsjednica Privredne komore Crne Gore, Svetlana Vuksanović, izvršna direktorica Philip Morris Montenegro i predsjednica Upravnog odbora Američke privredne komore (AmCham) u Crnoj Gori, Branislava Simanić, direktorica, Privredne komore Srbije, Amina Karić, potpredsjednica operacija u Authority Partners, predsjednica UO Bit Alijanse, predsjednica UO AmCham BiH i panelista Tarik Zaimović, izvršni direktor ICT Cortex Crna Gora, podijelili su svoje uvide i iskustva, pružajući vrijedne perskeptive o trenutnom stanju na tržištu i aktivnostima koje mogu pružiti doprinos u razvoju biznisa.

Višestruke uloge koje danas žena ima, ranjivost kao vrlina ili ipak ne, empatija, liderstvo nove ere, ravnoteža u životu i poslu, teme su koje su podstakle stvaranje panel diskusije “Sve moje uloge – Kako da ostvarim ostvarim karijerni potencijal i balans u životu?”.

Početak panela je poseban trenutak kada je Jelena Vuletić odrecitovala pjesmu pod nazivom “Ona sam ja, ona je ti”, pisanu od strane pjesnikinje Jelene Jovetić ( @kolimitebrani ), kao poklon svim ženama na konferenciji.

Moderatorka panela naša @jelena.vuletic33 , sjajne panelistkinje Tatjana Vučić, savjetnica-analitičarka za korporativne strateške transformacije, uplevel lidera i razvoj talenta u regionu, Rajka Šinik Vulić ( @rajkica ), direktorica Rome Business School Belgrade ( @rbs.mba ) i Sanja Mrkić (@sanja.mrkic ), menadžerka ljudskih resursa u @investiciono_razvojni_fond , zajedno sa specijalnom gošćom Jelenom
Jovetić (@kolimitebrani ), direktoricom Direktorata za politiku javnih nabavki u Ministarstvu finansija, pokazala su šta znači sinergija, razmjena, sinhronicitet, sklad između lijeve i desne hemisfere mozga, balans i empatija.

Panel koji opisuje sinergetsku razmjenu ličnog iskustva, strategije, ideje, izazove sa kojima se žena suočava u balansiranju svojih različitih uloga, sve sa ciljem pronalaženja veće harmonije i ispunjenja.

Žene koje su pružile podršku drugim ženama da prihvate različite uloge koje biraju.

Osvijestile ih da je vrijeme da osjete da mogu.

Žene koje su probudile snažnu emociju kod svih prisutnih, emociju koja se pamti.

Na sceni se kasnije pridružila i Vanja Kljajević ( @vanjakljajevic ) predstaviši savjete Evropske banke za obnovu i razvoj za mala preduzeća i osnažila sve žene preduzetnice. @ebrd_official

Panel III “Žene u politici: Važnost ženskog glasa za bolju budućnost svih”

Politika je odavno dio svakog segmenta društva.

Politika nam kreira poslovni ambijent, uslove u kojima se školujemo, kvalitet zdravstvene i socijalne zaštite i u zavisnosti od razvijenosti nekog društva taj uticaj je više ili manje vidljiv.

Koliku snagu žene u politici imaju i koje novine mogu da unesu u procese odlučivanja i upravljanja u odnosu na muške kolege? Dobijaju li jednake šanse da budu liderke, kako ih motivisati da uzmu aktivno učešće u kreiranju boljeg društva i poslovnog ambijenta.

Neke su od tema o kojima su otvoreno govorile ugledne žene iz svijeta politike – Danijela Đurović predsjednica Skupštine Crne Gore ( @predsjednica.skupstine ), Ana Novaković Đurović ministarka ekologije, urbanizma i prostornog planiranja (@anna_novakovic ), Zdenka Popović poslanica i potpredsjednica Demokratske Crne Gore, Drita Lola predsjednica Alijanse žena Demokratske partije socijalista ( @dritallolla ) i Marija Šuković šefica Sekretarijata Savjeta za konkurentnost (@sukovic.marija ), zajedno sa moderatorkom Ninom Alorić (@aloricnina ).

Bogata diskusija ispunjena snažnim uvidima, vrijednim infomacijama i inspirativnim pričama liderki koje teže boljoj budućnosti svih.

Panel IV Samopoštovanje i uticaj: Može li ona bez muških pantalona?

Samopoštovanje je suštinski aspekt ličnog blagostanja i značajno utiče na uspjeh žena u poslu.

Samopoštovanje može pomoći ženama da postave zdrave granice, donesu bolje odluke i da se zalažu za sebe i druge.

Panelistkinje, uspješne liderke u različitim oblastima, Jelena Šćepanović, preduzetnica i izvršna direktorica “Grupacije 65”, Milana Pavlović, projektna direktorka koja upravlja međunarodnim razvojnim projektima, i vodi dinamične internacionalne timove, Bojana Popadić, umjetnica i izvršna direktorica NGO Škart Tivat, sinergetski sa sjajnom moderatorkom Sanjom Milosavljević, idejnim tvorcem konferencije, osnivačicom Impact Investments Group i Press Room-a, podstakle su učesnice na razmišljanje o samopoštovanju i uticaju žena u današnjem društvu.

Podijelile su uvide i lična iskustva o izazovima sa kojima se žene suočavaju u procesu izgradnje samopoštovanja, značaja istog, kao i kako ono utiče na njihov uspjeh.

Istakle su važnost podrške i osnaživanja drugih žena, pokrenule pitanja može li žena bez muških pantalona i može li uspjeti u poslu slijedeći ženske principe.

Panel V na engleskom jeziku „Da li su biznisi žena preduzetnica investiciono isplativi?“

Posebna gošća na konferenciji Nj.E. Karen Maddocks britanska ambasadorka u Crnoj Gori, u svom govoru je naglasila praktične promjene koje se dešavaju u društvu, podstakla na mijenjanje tradicije i kulturnih normi novim. Istakla da je solidarnost jako važna, stoga je podržala konferenciju kao događaj koji je bitan za društvo.

Druga posebna gošća konferencije Ana Marojević, GM Menzies Aviation-a u Crnoj Gori i Srbiji, otvoreno je podijelila svoju inspirativnu karijernu priču sa učesnicama i poslala snažu poruku ženama da se ne plaše, da sebe smatraju jednakim sa muškarcima i da ne odustaju!

Koje su prepreke koje sprečavaju žene da dobiju investicije i šta se može učiniti da se one prevaziđu? Preduzetnice se suočavaju sa raznim preprekama kada je u pitanju dobijanje sredstava za svoje poslovanje.

Na panelu koji je moderirao Pete King, britanski investitor i izvršni direktor kompanije Balkan Xchange zajedno sa panelistkinjama Vanjom Kljajević iz EBRD i Valentinom Radulović, suosnivačicom Flourish-a govorili su kako žene mogu prevazići investicione barijere, o tome kako je pribavljanje investicija ključ za žene, promovisanju rodne ravnopravnosti, podržavanju inovacija i stvaranju uzora.

Poslednji dan konferencije započeli smo edukativnim radionicama, “Otključajte prostor za novo ja” koju je vodila Jelena Vuletić, ACC, biznis i somatski kouč i “Moć javnog nastupa i ličnog brenda u biznisu” vođenu od strane Sanje Milosavljević.

Tokom života naša tijela se prilagođavaju našem okruženju. Naši djelovi tijela nose različite emocije koje su često nerazjašnjene, što se može protumačiti kao nepovezanost tijela sa umom.

Kroz upoznavanje sebe, svojih motiva i namjera započinjemo proces boljeg shvatanja sebe i ljudi sa kojima funkcionišemo u ličnom i poslovnom okruženju. Somatski koučing je sjajan alat za započinjanje procesa transformacije, sa ciljem maksimalnog korišćenja sopstvenog potencijala.

❗Zbog velike zainteresovanosti i benefita koje donosi somatski koučing, najavljujemo jednodnevni trening “Otključajte prostor za novo ja” za 10. jun.

Neki od benefita treninga su oslobađanje od stresa i napetosti, sticanje uvida kako um utiče na tijelo i obrnuto, razvijanje intuicije i lične moći, razumijevanje sebe, svojih motiva i namjera, osjećaj veće prisutnosti, povećana pažnja i produktivnosti.

Kroz radionicu “Moć javnog nastupa i ličnog brenda u biznisu” učesnicu su imale priliku da čuju od Sanje korisne savjete na koji način mogu unaprijediti javni nastup i značaj istog, kao i kako danas izgraditi lični brend u biznisu.

Radionice su bile dragocjene i ostavile učesnice inspirisane i osnažene da svoj lični i profesionalni život podignu na viši nivo.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.