0

Cart

Istraživanja pokazuju da je mentalno zdravlje skoro 42% ispitanika oslabilo od početka izbijanja pandemije. Prije pandemije, mnoge kompanije su se usredsredile na mentalno zdravlje na radnom mjestu (često kao odgovor na pritisak zaposlenih), a ti napori su danas još važniji. Pandemija je i dalje prisutna, Vi ste i dalje menadžer.

Šta je ono najvažnije što trebate i morate uraditi kao menadžer i lider?

Čak i u najneizvjesnijim vremenima, uloga menadžera ostaje ista: da podrži članove svog tima. Ovo posebno uključuje da vode računa o mentalnom zdravlju zaposlenih.

Kada menadžeri opisuju svoje izazove, bez obzira na to da li su oni povezani sa mentalnim zdravljem ili ne, čini se da izgledaju ljudski, pristojno i hrabro. To je ono što Vas može povezati sa Vašim zaposlenima i stvoriti osjećaj da ste tu da pružite podršku jedni drugima. Iskustva u vezi sa mentalnim zdravljem razlikovaće se u zavisnosti od ekonomske mogućnosti, državljanstva, tipa posla, odgovornosti roditelja i njege i mnogih drugih promjenljivih stavki.

Dakle, šta menadžeri i lideri mogu učiniti da podrže zaposlene dok se suočavaju sa novim stresorima, sigurnosnim problemima i ekonomskim preokretima?

Evo par savjeta od nas.

Budite ranjivi

  • Kada ste Vi kao lider iskreni o ličnim borbama i izazovima sa mentalnim zdravljem, otvarate vrata zaposlenima da se osjećaju prijatno u razgovoru sa Vama o njihovim zdravstvenim problemima. Ipak smo gotovo svi iskusili određeni nivo nelagodnosti u vezi sa kompletnom situacijom.

Neka zdrava ponašanja postanu model

  • Nije dovoljno samo reći da podržavate mentalno zdravlje. Učinite to tako da članovi vašeg tima osjećaju da mogu dati prioritet sopstvenoj brizi i postaviti granice. Vrlo često su menadžeri toliko usredsređeni na dobrobit svog tima i na obavljanje posla, da zaboravljaju da brinu o sebi. Pričajte sa svojim zaposlenima o tome kako šetate preko dana, imate zakazanu terapiju ili odmarate kod kuće (i isključujete e-mailove) kako ne biste došli u situaciju da sagorite.

Ponudite fleksibilnost i budite inkluzivni

  • Prihvatite da će situacije, potrebe zaposlenih kao i Vaše lične potrebe nastaviti da se mijenjaju. Zamolite članove tima da budu strpljivi i da razumiju jedni druge tokom procesa prilagođavanja. Vjerujte im, pretpostavite i očekujte najbolje. Oni se oslanjaju na Vas i zasigurno će se sjećati kako ste se ponašali prema njima u ovom jedinstvenom vremenu.

Komunicirajte više nego što mislite da treba

  • Obavezno informišite svoj tim o svim organizacionim promjenama ili ažuriranjima. Pojasnite sve što im može biti potrebno ili nejasno. Uklonite stres kada god je to moguće postavljanjem očekivanja u vezi sa radnim zadacima, određivanjem prioriteta onoga što se mora obaviti i prepoznavanjem onoga što može sačekati sa strane ukoliko je neophodno.

Izmijenite procedure i uobičajene prakse

  • Da biste smanjili stres za sve, budite što velikodušniji i fleksibilniji u ažuriranju procedura i praksi u ovako neizvjesnim vremenima. Kada vršite promjene, budite izričiti da to činite kako biste podržali mentalno zdravlje svojih zaposlenih i neka Vam to bude jedini cilj.

Ulažite u obuke

  • Kako se sve više zaposlenih bori sa mentalnim zdravljem, važno je razotkriti uobičajene mitove, smanjiti stigmu i izgraditi potrebne vještine za produktivne razgovore o mentalnom zdravlju na poslu. Ukoliko nemate budžet za ulaganje u obuke, zasigurno postoje grupe zaposlenih ili određene radne grupe koje se bave mentalnim zdravljem, a koje su jeftin način za podizanje svijesti, izgradnji osjećaja zajedništva i pružanje podrške kolegama.

Leave a Reply