Skip to main content

Vjerovatno se sjećate kada smo istraživali koncept gaslighting-a i njegov uticaj na dinamiku radnog mjesta. Danas pažnju privlači još jedan termin – FOMO ili strah od propuštanja. Ovaj strah je zasnovan na ideji da neko drugi doživljava nešto uzbudljivije ili vrednije, a vi to propuštate. Dok se o FOMO-u često govori u kontekstu društvenih mreža, on sada postaje sve češći na radnom mjestu.

Kod nekih zaposlenih FOMO se manifestuje kao stalna potreba da sve znaju i budu uključeni u svaki razgovor ili projekat. Rijetko su fokusirani na sopstvene zadatke, stalno osjećaju da bi trebalo da budu negdje drugdje, radeći nešto važnije. Kao rezultat toga, oni se bore sa produktivnošću i nemaju jasan pravac i samopouzdanje.

Ovaj osjećaj da ste „svuda“ dovodi do sagorijevanja, stresa, lošeg sna i anksioznosti. Somatski koučing može ponuditi moćno rješenje. Pomažući pojedincima da se ponovo povežu sa svojim tijelima i pronađu ravnotežu kroz somatske prakse, somatski koučing se bavi ne samo mentalnim već i fizičkim dijelom FOMO-a.

Postoji mnogo načina kako da se nosite sa ovim na radnom mjestu. Evo par:

  • Vježbajte zahvalnost: Fokusirajte se na onome što već imate i šta ste postigli, umjesto da brinete o tome šta vam možda nedostaje.
  • Potražite podršku: Razmislite o tehnikama koje će vam pomoći da se uzemljite kroz somatski koučing i tako upravljate stresom.
  • Promijenite način razmišljanja: Podsjetite sebe da ne možete biti svuda odjednom i da je to u redu. Fokusirajte se na kvalitet svojih iskustava, a ne na kvantitet.
  • Dajte prioritet zadacima: Fokusirajte se na ono što vam je važno, a ne na ono što mislite da bi trebalo da radite jer drugi to rade.
  • Ograničite distrakcije: Kada eliminišete smetnje, možete se u potpunosti usredsrediti na zadatke, završiti ih kvalitetnije i brže.