Skip to main content

Svi poznajemo ljude koji se pojave, uzmu naše ideje i predstave ih kao svoje. Oni obožavaju da budu u centru pažnje, često uskačući da pokažu nešto što nisu stvorili, ali ga prikazuju kao svoje djelo. To može biti itekako frustrirajuće, posebno kada ste vi ta osoba koja je marljivo radila iza kulisa.

Ali zašto oni to rade? I što je još važnije, kako se s tim nositi?

U mnogim slučajevima, oni koji prisvajaju tuđe ideje vođeni su potrebom za priznanjem i traženjem pažnje. U suštini, takva ponašanja često proizlaze iz nesigurnosti.

Kao što je moj dragi Sajmon Sinek jednom rekao: “Postoje samo dva načina da se utiče na ljudsko ponašanje: možete da ga izmanipulišete ili da ga inspirišete.”

Nažalost, ovi pojedinci biraju manipulaciju. U nekim radnim okruženjima, kultura stalnih rokova, velike vidljivosti i konkurencije često nagrađuje one koji su glasniji ili znaju da sebe ispromovišu. Međutim, svi znamo da postoje zdraviji i produktivniji načini za rješavanje ovih situacija.

Kako to riješiti?

  • Dokumentujte svoje doprinose – Vodite evidenciju o svom radu i idejama. Bilo da je putem e-mailova, bilješki sa sastanaka ili dokumenata koje dalje prosljeđujete, pisani trag osigurava da nema sumnje o tome odakle ideje potiču. Ovo je posebno korisno ako se ukaže potreba da kasnije razjasnite situaciju.
  • Budite direktni – Ne ustručavajte se da dijelite svoje ideje direktno na sastancima ili prezentacijama. Kada govorite samouvjereno i otvoreno doprinosite pred drugima, teže je da neko drugi prisvoji zasluge. Budite direktni u vezi svoje uloge, ali bez konflikta. Jasnoća i vidljivost pomoći će da se zaštititi vaš rad.
  • Imajte saveznike – Njegujte odnose s kolegama koji su svjesni vašeg truda i doprinosa. Kada drugi prepoznaju vaš trud, oni mogu poslužiti kao podrška, govoriti naglas ako neko drugi pokuša da prisvoji zasluge. Imati ljude na vašoj strani može da napravi veliku razliku.
  • Njegujte otvorenu komunikaciju – Ponekad osoba koja uzima zasluge za vaš rad možda ni ne shvata da to radi. U određenim situacijama može biti korisno imati smiren, privatan razgovor s njima. Kažite kako se osjećate i istaknite svoje doprinose. Ukazivanje na problem često može spriječiti da se on ponovi.
  • Birajte svoje bitke – Nije svaka situacija u kojoj neko prisvaja zasluge vrijedna sukoba. Ponekad je najbolje usmjeriti se na širu sliku i ostaviti sitne situacije, posebno ako ne utiču na vašu reputaciju ili uspjeh. Znajte kada je vrijedno pozabaviti se problemom, a kada se fokusirati na dugoročne ciljeve.

Na kraju: Suočavanje s nekim ko prisvaja zasluge za vaš rad može biti test i strpljenja i profesionalnosti. Iako je lako osjetiti se obeshrabreno, zapamtite da će vaš integritet i stalni trud na kraju govoriti sami za sebe.