Skip to main content

Liderstvo danas evoluira. Više se ne radi o tome da jedna osoba donosi sve odluke. Moć sada leži u svakom članu tima. Ovo je bio samo jedan od ključnih uvida sa dvodnevnog programa liderstva koji sam organizovala, pod nazivom „Liderstvo – sada i ovdje“. Fokus je bio na izgradnji liderskih vještina kroz praksu somatskog koučinga i bilo je apsolutno fantastično.

Kao što ste vjerovatno primijetili iz mojih prethodnih objava – somatski koučing povezuje um i tijelo kroz mnoge vrlo specifične prakse. Tokom ovog programa, učesnici su istraživali kako njihova tijela, emocije i misli međusobno djeluju, utičući na njihov liderski nastup. Iskustvo je produbilo razumijevanje koliko je ključno da lideri budu povezani sa svojim tijelima, a ne samo sa svojim umom.

Dan 1: Lavirint
Prvi dan sam nazvala “Lavirint”. Bilo je to putovanje u složenost liderstva i podsjećalo je na pronalaženje izlaza iz lavirinta. Naše okruženje je pomoglo u stvaranju te povezanosti – bili smo okruženi prirodom i postalo je jasno koliko je bitno uključiti sva naša čula. Okruženje je bilo savršena metafora za liderstvo: baš kao što treba da slušamo prirodu, moramo slušati i svoja tijela.

Odmah je postalo jasno kako ponekad zaboravljamo na sebe, posebno pred beskrajnim zadacima i odgovornostima. Lideri često zanemaruju svoja tijela, fokusirajući se samo na logiku, razum i rješavanje problema – osobine povezane sa lijevom hemisferom mozga. Da, ove vještine jesu neophodne, ali one mogu dominirati našim stilom vođenja ako ih ne izbalansiramo sa desnom hemisferom mozga, koja je kreativna, intuitivna i emocionalna. Ona ne pita Zašto, ona zna.

Dan 2: Um i tijelo
Drugog dana, pod nazivom „Um i tijelo“, zaronili smo dublje u to kako liderstvo zahtijeva ravnotežu između mentalnih zadataka i fizičke svjesnosti. Dodatnu vrijednost programa dala je Milica Vujović Savović, sertifikovana muzikoterapeutkinja i praktičar Peter Hess zvučnih metoda, koja je stvorila magiju uz pomoć gonga i tibetanskih činija. Drugi dan je bio podsjetnik da je liderstvo više od strategija i ciljeva – radi se o prisutnosti i onima oko nas. Dakle, kada se suočimo sa teškom odlukom, zapitajmo se: šta mi moje tijelo govori? Liderstvo je pronalaženje ravnoteže između logike i intuicije, između uma i tijela. Ova integracija pomaže liderima da regulišu svoj autonomni nervni sistem, što dovodi do mirnijih i promišljenijih odluka.

Moja poruka za sve vas: Odvojite vrijeme za sebe. Svakog dana pronađite prostor da se ponovo povežete sa svojim tijelom i umom. Uvidi koje steknete ne samo da će vas učiniti boljim liderom, već će i poboljšati vaše blagostanje.