Skip to main content

“Život je ono što se dešava kada ste zauzeti pravljenjem drugih planova.”
– Džon Lenon

Da li zastanete nakon što ste postigli cilj kako biste istinski uživali u svom uspjehu? Mnogi to ne rade. Umjesto toga, brzo prebacujemo fokus na sljedeći izazov, jedva da i izdvojimo trenutak kako bi vidjeli plodove našeg rada. Ova stalna potraga za sljedećim dostignućem dio je ljudske prirode, ali često ostavlja osjećaj neispunjenosti ili čak anksioznosti.

Živimo u svijetu koji nas neprestano gura ka budućnosti. To nas ponekad može spriječiti da cijenimo sadašnji trenutak. Kada naši planovi ne uspiju, često počinjemo da sumnjamo u svoje sposobnosti i vrijednost.

Dozvolite mi da vas vratim u prošlost. Sjetite se kada ste se suočili sa situacijom koja se činila kao “život ili smrt“— problem za koji ste vjerovali da će vas, kada ga jednom riješite, učiniti najsrećnijom osobom na svijetu. Koliko dugo ste se osjećali srećno prije nego što ste prešli na sljedeći izazov na vašoj listi?

Šta je glavni razlog za ovo?
Velika očekivanja igraju značajnu ulogu. Društvo postavlja standarde koje osjećamo da moramo da ispunimo. Na primjer, do 30. godine trebalo bi da posjedujemo kuću, imamo uspješnu karijeru, a možda čak i zasnujemo porodicu. Ovi pritisci nas guraju da stalno težimo ka višem, često na štetu našeg blagostanja.

Somatski znaci koje naše tijelo šalje
Iz somatske perspektive, naša tijela reaguju na naša dostignuća, ali i na neuspjehe. Uspjeh pokreće talas sreće i uzbuđenja u cijelom našem tijelu. Međutim, mnogi od nas žure i odmah pređu na sljedeći zadatak na našoj beskonačnoj listi obaveza.

Samo zamislite
Zamislite kako bi bilo da u potpunosti doživite i uživate u svakom dostignuću, da dozvolite svom tijelu i umu da se odmore u radosti vašeg uspjeha. Vrijeme je da počnemo da cijenimo putovanje koliko i cilj. Ako budemo prisutni i cijenili naš napredak, možemo da doprinesemo uravnoteženijem i ispunjenijem životu.

Dakle, sljedeći put kada postignete cilj:

  • Odvojite malo vremena.
  • Dišite.
  • Osjetite sreću u svom tijelu.
  • Uživajte u sadašnjem trenutku prije nego što krenete da jurite sljedeći san.
  • Prihvatite putovanje jer je jednako vrijedno kao i samo odredište.